24 iunie 2009
Te chinuie unghiile incarnate?
Aparent o problema minora de sanatate, o unghie incarnata poate trece neobservata in primele stadii ale evolutiei sale. Dar la aparitia infectiei, o unghie crescuta in carne poate produce dureri foarte mari, insuportabile chiar, la cea mai mica atingere.
Unghia incarnata este cauzata de cresterea marginilor laterale ale unghiei in tesuturile moi din jurul ei. De cele mai multe ori sunt afectate unghiile de la picioare, in special unghiile degetelor mari.
Semnele cresterii in carne a unei unghii sunt:
- cresterea temperaturii degetului afectat;
- durere;
- scurgeri de puroi, daca apare o infectie;
- inrosirea si umflarea degetului.
Riscurile de aparitie a unei unghii incarnate cresc daca:
- ai diabet;
- ai probleme de circulatie la nivelul extremitatilor;
- marginile unghiilor tale sunt curbate in mod natural catre interior;
- iti tai unghiile din carne sau le lasi sa creasca prea mult;
- porti incaltaminte fixa;
- ai unghiile foarte groase;
- esti supraponderala.
Ce poti face pentru a preveni incarnarea unei unghii?
In primul rand trebuie sa te asiguri ca incaltamintea pe care o porti nu te strange si este de buna calitate. In al doilea rand, igiena picioarelor este foarte importanta. Trebuie sa iti tai unghiile regulat, fara a le taia prea scurt. Persoanele care sufera de diabet sau au probleme legate de circulatia sanguina au nevoie de sfatul unui medic in ceea ce priveste taierea sau ingrijirea unghiilor pentru ca riscul aparitiei unor complicatii este destul de mare.
Care sunt efectele pe termen lung?
O unghie incarnata poate fi foarte dureroasa, dar mult mai ingrijoratoare pe termen lung este o posibila infectie. Iar cand o persoana sufera de diabet sau probleme circulatorii, infectiile pot fi destul de serioase. Se poate ajunge la complicatii precum ulceratii la nivelul piciorului sau septicemie (raspandirea infectiei in sange).
Cum se trateaza?
Pentru indepartarea bucatilor de unghie crescute in carne se apeleaza la o interventie chirurgicala minora. In locurile din care s-au extras colturile se plaseaza dispozitive speciale pentru a impiedica unghia sa creasca pe viitor in aceeasi pozitie.
Medicii apeleaza si la tratament cu antibiotice daca este prezenta o infectie. Cel mai dificil este pentru cei ale caror unghii au o forma care predispune la cresterea in carne. In astfel de cazuri incarnarea unghiei recidiveaza si este mai greu de prevenit.
O metoda noua de tratare si prevenire a incarnarii unghiilor este aceea de aplicare pe unghie a unor fire subtiri de metal care ajuta la fixarea si corectarea directiei de crestere a unghiei, fara a fi necesara interventia chirurgicala.
Inca niste sfaturi:
Pentru a preveni aparitia unghiilor incarnate este indicat sa respectati cateva reguli de igiena personala:
# unghiile se taie corect cu unghiera in linie putin curba, astfel incat sa nu depaseasca varful degetului;
# unghiile nu se rotunjesc la colturi;
# evitati purtarea incaltamintei stramte pe perioade lungi;
# spalati-va corespunzator picioarele in fiecare seara, cu un sapun anti-bacterian, insistand in zona degetelor (aici se formeaza foarte usor ciupercile);
# purtati sosete din bumbac pentru a mentine piciorul cat mai uscat;
# incercati sa aveti o alimentatie echilibrata, bogata in produse lactate.