Daca ai peste 16 ani impliniti si tocmai ai absolvit liceul, scoala profesionala sau facultatea, poti beneficia de ajutorul de somaj. Acesta se acorda la 60 de zile dupa absolvire, daca faci dovada ca, in acest timp, ti-ai cautat un loc de munca, dar nu ai avut succes.
Mai intai, fa un drum pana la Agentia Judeteana de Ocupare a Fortei de Munca, cu un dosar in care sa fie actul de identitate, actele de studii si de calificare si adeverinta medicala din care sa rezulte ca esti apt de munca. Aceasta va atesta ca esti in cautarea unui job, iar firmele te pot gasi in evidenta AJOFM, daca au nevoie de cineva cu profilul tau.
In plus, responsabilii AJOFM ofera gratuit servicii de informare si consiliere profesionala, medierea muncii, consultanta si asistenta pentru inceperea unei activitati individuale, formare profesionala.
Te poti inregistra si la firmele de recrutare acreditate prin lege, insa, dupa 60 de zile in care nu ti-ai gasit nimic de lucru si vrei sa iei somaj, trebuie sa faci dovada ca ti-ai depus actele la o agentie care se ocupa cu plasarea fortei de munca. Abia apoi te poti prezenta la AJOFM cu dosarul pentru indemnizatia de somaj, in care sa incluzi: actul de identitate, in original si in copie; adeverinta medicala din care sa rezulte ca esti apt de munca; acte eliberate de organele financiare teritoriale, din care sa rezulte ca nu realizezi venituri sau ca realizezi din activitati autorizate potrivit legii (de exemplu chirii) venituri mai mici de 500 de lei; declaratie pe propria raspundere, din care sa rezulte ca nu ai loc de munca, nu realizezi venituri sau ca realizezi venituri mai mici de 500 de lei; actul de absolvire a formei de invatamant, in original si in copie; declaratie pe proprie raspundere ca nu urmezi o forma de invatamant la data solicitarii ajutorului de somaj.
Indemnizatia de somaj se acorda pe o perioada de 9 luni si este o suma fixa, neimpozabila, lunara, al carei cuantum reprezinta 50% din salariul de baza minim brut pe tara.