16 iulie 2009

taxiurile din bambus care merg cu lapte de cocos



Fabricarea autovehiculelor cu propulsie hibrida sau electrica reprezinta doar un pas in incercarea de a reduce poluarea. Dar ce ne facem cu imensa cantitate de energie consumata in procesul de fabricatie a automobilelor si emisiile rezultate in urma acestuia?

Situatia poate fi indreptata prin... fabricarea autovehiculelor din materiale a caror pregatire nu necesita folosirea altor resurse decat puterea omului.

Asa au gandit autoritatile din orasul filipinez Tabontabon cand au decis sa inlocuiasca motocicletele din localitate cu taxiuri ecologice fabricate 90% din bambus, planta recunoscuta pentru greutatea scazuta si rezistenta sa. Evident, cine se asteapta ca aceste vehicule sa obtina rezultate de invidiat la testele EuroNCAP se inseala, dar ele reprezinta o alternativa viabila pentru transportul in localitatile rurale slab dezvoltate. Si, in plus, se elimina riscul unor accidente iminente atunci cand de un scuter stau agatate simultan 5-6 persoane.

Stiu ca masini acoperite cu diverse plante lemnoase am mai vazut, dar abia acum vine adevarata bomba. Taxiurile din Tabontabon nu sunt nici hibride, nici electrice, dar sunt 100% ecologice! Cum? In loc de combustibili fosili, motoarele acestora folosesc... un biocombustibil derivat din lapte de nuca de cocos.

Exista deja doua modele aflate in "productia de serie": ECO 1, care poate transporta pana la 20 de pasageri si ECO 2, in care nu intra mai mult de 8 oameni o data, dar acestia se pot bucura si de muzica unui sistem audio.

Primarul localitatii Tabontabon a anuntat ca un al treilea model este in pregatiri dar nu a dezvaluit niciun fel de informatii despre el. Iar daca va intrebati cine fabrica "ciudateniile", trebuie sa stiti ca mana de lucru este asigurata de tinerii din zona.
(sursa- www.auto.ro)