4 aprilie 2009

Limba poate minţi, corpul însă niciodată

Felul în care dăm mâna cu ceilalţi, cum ne mişcăm braţele, sprâncenele, cum ne ţinem picioarele şi corpul, toate acestea spun ceva despre noi.
CUM DAI MÂNA?
Ce spune despre noi o simplă strângere de mână sau cum putem şti ceva despre caracterul omului cu care dăm mâna prima dată? Dacă are o strângere fermă, cu palma neînclinată într-o parte, înseamnă că este un om deschis, hotărât, care poate fi abordat direct. Dacă întinde mâna moale şi caută să şi-o retragă repede, putem şti despre acel om că are o stimă scăzută despre sine. Dacă în timpul strânsorii ţine palma astfel încât să rămână un gol, acel om are rezerve în ceea ce priveşte comunicarea, are un caracter foarte diferit de al nostru. Dacă ţine mâna deasupra, înseamnă că vrea să fie lider, iar dacă întinde mâna, astfel încât cea a interlocutorului să fie deaspura mâinii lui transmite inconştient dorinţa de supunere.
Este bine ca în timpul unei discuţii să fiţi atenţi la momentul în care persoana cu care vorbiţi ridică din sprâncene. Veţi şti să insistaţi pe un subiect luând în calcul faptul că oamenii fac acest gest când sunt interesaţi. Ca o glumă, dacă vreţi să aibă riduri multe orizontale pe frunte, rostiţi de multe ori cuvântul care îl face să-şi ridice sprâncenele!
Dacă mergeţi la un interviu de angajare trebuie să fiţi foarte atenţi, deoarece angajatorii cunosc micile trucuri prin care îşi dau seama, studiindu-vă mişcările corpului, dacă minţiţi sau nu şi ce vă interesează cu adevărat. Dar pentru a lua decizia corectă când sunteţi în situaţia de a negocia ceva, fiţi atenţi la poziţia părţii superioare a corpului dumneavoastră. Este mai mare şansa să hotărâţi ceea ce trebuie dacă veţi sta rezemaţi de scaun şi nu vă aplecaţi în faţă. Când discutaţi cu cineva şi vedeţi că ţine palmele în aşa fel încât are degetele drepte, petrecute ca un fermoar, este clar că ceva nu-i convine şi are o poziţie de ameninţare.
Persoanele care au un post de vânzător, atunci când merg la negocieri este bine să se aşeze de aceeaşi parte a mesei cu cel căruia doreşte să-i vândă, fiindcă aşa oferă senzaţia de mai multă prietenie şi apropiere, pe când a sta faţă în faţă cu cineva exprimă o declaraţie tacită de război. Sigur, toate aceste lucruri sunt exprimate fără să ne dăm seama, dar ele sunt percepute de creierul nostru ca atare. De aceea, persoanele care merg la negocieri trebuie să nu uite de această descifrare a limbajului corpului. Orice informaţie în plus este preţioasă în afaceri. Fie că aflaţi despre persoana cu care vă aflaţi la masa de tratative că are o strângere de mână fermă sau “de peşte mort”, că vă priveşte sau nu în ochi când discutaţi, că are diverse ticuri care vă spun că e emoţionat, orice este important ca să ştiţi cum reacţionaţi dumneavoastră mai departe.
Mâinile spun şi ele multe despre noi. Când suntem în public, la restaurant, de exemplu, sau într-un loc unde stăm jos, este de preferat să ţinem mâinile la vedere, pentru a nu exista suspiciunea că avem ceva de ascuns. Dacă trebuie să ţineţi discursuri, a gesticula cu ambele mâini deodată creează sentimentul de armonie, iar receptarea celor spuse este mai bună. Uneori şi forma unui organ poate spune ceva despre tipul personalităţii. Astfel, s-a constatat că persoanele ale căror urechi au lobul mai mare sunt sentimentale, pun accent pe relaţiile umane, în timp ce aceia care au lob mic sunt genul de oameni logici, pentru care faptele şi cifrele sunt mai importante, fiind nişte pragmatici.
“Studierea limbajului corpului ne ajută să înţelegem oamenii din jurul nostru, să înţelegem faptul că fiecare om are individualitatea sa. Studiind gestica oamenilor, evităm etichetarea pe care am putea s-o facem celor din jurul nostru. Pentru că începem să învăţăm să îl înţelegem pe cel de lângă noi, cu toate lucrurile care îi aparţin doar lui” Bernhard P. Wirth