15 mai 2009
Magneziu pentru un organism rezistent
Un element des întâlnit pe prospectul multivitaminelor este magneziul. Mereu mama îmi spune ca ar trebui sa iau niste calciu cu magneziu. De ce oare? Care este rolul magneziului în organism? M-am informat si iata pe scurt ce am descoperit.
Magneziul este un oligoelement indispensabil organismului, cu rol deosebit de important în: metabolismul glucidelor, lipidelor si proteinelor, în excitabilitatea neuromusculara, activitatile enzimatice, coagularea sangvina, etc.
Avem în corp 25g de magneziu din care jumatate se afla în oase, un sfert în muschi, iar restul în inima, ficat, rinichi, tub digestiv si plasma. Necesarul zilnic este de 5mg pe kg de masa corporala (aceasta cantitate se înmulteste cu 2 în cazul femeilor însarcinate si cu 3 în cazul copiilor).
Pentru a-ti asigura acest aport necesar de magneziu nu alerga repede la sertarul cu medicamente. Exista elemente naturale bogate în acest oligoelement, asa ca se recomanda consumul de: cereale, migdale, nuci, legume uscate, ciocolata, melci, ape minerale bogate în magneziu. Carenta de magneziu se manifesta prin spasmofilie si tetanie. Excesul de magneziu poate fi cauza unei tulburari renale grave.
Daca alimentatia nu îti asigura necesarul de magneziu sau daca intervine carenta de magneziu din cauze medicale (sarcina, alaptare, malabsorbtie digestiva, alcoolism cronic) poti recurge (la sfatul medicului) la suplimente sub forma de capsule, de injectii sau pansamente gastrice. Capsulele de magneziu, ingerate în cantitati prea mari, pot provoca stari diareice.
Observ ca, de fiecare data când vine vorba despre sanatate, se pune accentul pe alimentatia echilibrata. Cauzele bolilor se regasesc de multe ori în ceea ce noi îi oferim organismului. Americanii spun “esti ceea ce manânci”, se pare ca au dreptate.
Despre magneziu
Magneziul este un mineral ce actioneaza ca un factor de crestere; este tonic general, regenerator, echilibrant psihic, antidepresiv si tranchilizant, drenor hepatic, antiseptic intern si extern, esential pentru celula vie, anticolesterolic si anti-aterosclerotic, mentinand constanta si concentratia calciului din sange etc.
Magneziul are urmatoarele proprietati:
* are rol in formarea dintilor si a oaselor;
* alaturi de calciu si fosfor, ia parte la controlul excitabilitatii ;
* are si rol plastic important, reprezentand unul dintre principalii constituenti ai scheletului si dintilor;
* regleaza echilibrul calcic ;
* ajuta la buna functionare a muschilor cardiaci si a creierului ;
* intareste reactiile de aparare a organismului la infectii;
* intarzie imbatranirea si atenueaza durerile provocate de senilitate;
* activeaza sistemul neuromuscular;
* regleaza temperatura corpului;
* inlesneste metabolizarea vitaminei C, ca si a calciului, fosforului, potasiului si sodiului;
* preintampina atacurile de cord;
* mentine starea de sanatate a dintilor;
* impiedica depunerile de calciu, ca si formarea de calculi biliari si renali;
* contribuie la reglarea a nu mai putin de 300 de functii enzimatice etc.
Magneziul este indicat in caz de imbatranire a tesuturilor, in astenii, tuberculoza, casexie, nevrite si polinevrite, tulburari digestive, in afectiuni respiratorii, alergii, constipatii, guta, artroza, stres, boli mintale, epilepsie, hipercolesterolemie, litiaza renala, colici abdominale si colici renale, carii dentare, afectiuni ulceroase, insomnii rebele, aritmii cardiace si infarct miocardic etc.
Carenta de magneziu
se manifesta prin spasmofilie, hiper-emotivitate, senzatia lipsei de aer, dureri de cap, tremuraturi, ameteli, insomnii, crampe musculare, furnicaturi si amorteli ale extremitatilor, oboseala a ochilor, palpitatii, dischinezie biliara, colici abdominale, fragilitate a unghiilor, parului si dintilor, stari depresive si stari isterice, decalcifieri ale oaselor, agravarea reumatismului degenerativ, diferite reactii alergice, diminuarea capacitatii de aparare antiinfectioasa a organismului, crize de tetanie, rinite persistente, oboseala corzilor vocale, favorizarea instalarii hipercolesterolemiei si a aterosclerozei etc.